Sales functies in 2021

Wat doen sales functies in 2021. Als ondernemer twijfel je wellicht of je dit jaar moet investeren in uitbouwen van jouw sales force. In dit stuk vertellen wij als sales recruitment bureau hoe wij tegen de markt van commerciële vacatures in het jaar 2021 aankijken.

Terugkijkend naar 2020

2020 was voor de meeste bedrijven positief en voortvarend begonnen. Er is al genoeg geschreven over corona, maar helaas komen we er niet onderuit dit mee te nemen in onze analyse. Bedrijven leken in maart en april te wachten met het aannemen van mensen, maar vanaf mei merkte wij dat ondernemingen weer doorgingen op het oude niveau en vertrouwen hadden in het herstellen van de markt. Dit resulteerde in een toenemende vraag naar professionele sales mensen. Uiteraard viel de vraag bij horeca en evenement gerelateerde bedrijven weg, maar werd dit ingevuld door it en fintech functies.

Verandering van internationale sales functies

Een grote verandering zagen wij uiteraard ook bij internationale sales functies. Afgelopen jaar zijn wij door meerdere ondernemingen geconsulteerd over hoe de toekomst van internationale sales functies eruit ziet nu er minder gevlogen wordt en dit in de toekomst zo blijft. Het is altijd interessant om te zien hoe commerciële functies zich ontwikkelen. Wanneer je al onderneming merkt dat internationale verkopen doorgaan zonder een dure international sales manager die per jaar ook nog heel wat kost aan vliegreizen en verblijfkosten is het interessant om te kijken wat de opties zijn om deze te vervangen.

Via sales consultancy hebben we vorig jaar veel bedrijven geadviseerd hoe dit anders in te richten. In veel branches zal persoonlijk contact noodzakelijk zijn, maar de vraag is in welke mate dit nodig is. Als we de kosten van internationale reizen bekijken kan je kritisch analyseren of dit de moeite waard is. Daarnaast is de vraag of jouw klant het verantwoordelijk vindt dat jouw sales manager het vliegtuig pakt en deze Co2 uitstoot nodig is. Kan je niet op een beurs afspreken of zijn de meeste gesprekken online te doen?

Competenties van nieuwe internationale sales profielen

Wij zien een verandering van internationale sales functies die goed ingevuld kunnen worden door mensen die een profiel hebben waarbij te denken valt aan:

 • Professioneel in communiceren
 • Bekend met online tools
 • Interesse in online marketing
 • Weet weg in sales tools als linkedin, hubspot etc
 • Flexibel in tijden ivm tijdverschil
 • Communicatief vaardig in produceren van aansprekende content voor klanten
 • Weet via desk research markten in kaart te brengen
 • Spreekt taal van klanten en stijlflexibel.

Wat opvalt is dat we hier niet spreken over iemand die ervaring heeft in internationale sales. De reden is dat online verkopen andere capaciteiten vraagt dan ouderwets klant bezoek. Een interessante ontwikkeling die zeker vervolgt wordt in 2021.

Wat gebeurt er op commercieel gebied in 2021

Het afgelopen jaar heeft ons geleerd dat het moeilijk te voorspellen is, maar we kunnen wel een aantal verwachtingen uitspreken. Wij merken dat bedrijven nog steeds op zoek zijn naar goede sales professionals. Branches die hieruit springen zijn:

 • IT
 • Scale ups
 • Fintech
 • Energie
 • Pharma
 • Maakindustrie
 • Technische groothandel

Het lijkt dat deze branches blijven groeien en ook investeren in goed personeel. Als recruiter voor sales functies merken wij een aanvraag van open sollicitaties. Dan zou je denken dat het makkelijk voor een bedrijf wordt om zelf personeel te vinden. Onze analyse is dat dit niet de profielen zijn die aansluiten op open staande vacatures. Doordat op dit moment mensen minder bereid zijn om een overstap te maken is het voor bedrijven een uitdaging om de juiste profielen te vinden. Zeker als je in een branche opereert waar de vraag naar goede sales professionals nog steeds hoog is.

Conclusie

Naar onze mening zal de vraag naar sales professionals in veel branches nog ongekend hoog zijn. Het aanbod is namelijk nog steeds kleiner dan de vraag. Het zou mooi zijn als commerciële mensen van branches die niet groeien een overstap kunnen maken. De vraag naar technisch commerciële mensen is groot en het is helaas niet altijd mogelijk om vanuit een andere branche een overstap te maken. Durf je als bedrijf te investeren in een goede sales professional met training voor jouw specifieke product, dan heb je nu de kans om de juiste mensen binnen te halen.

Wil je meer weten over de verandering van sales functies of jouw sales team tegen het licht houden? Wij vertellen graag meer over onze visie voor 2021 en daarna.

Laat een reactie achter

Jack Bakker is sales en recruitment consultant bij CRS. Hij deelt graag kennis over alles wat met sales te maken heeft. 

Sparren over commerciele groei?

Plan een vrijblijvende teams call


sales functies 2021

Diensten

Delen met uw netwerk?

Blijf op de hoogte

Contact

Voer je naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een geldig telefoonnummer in.
Please type your message.