Business Development Manager

Alles over de functie, salaris, baan en het vinden van een business developer

Wat doet een Business Development Manager

Een business development manager is een commerciele functie. De laatste jaren zien we deze term steeds meer voorbijkomen, maar wat doet een business development manager en wat is het verschil met een sales manager of commercieel manager?

Als sales recruitmentbureau zijn wij gespecialiseerd in het invullen van commerciele functies. Op deze pagina vindt u meer informatie over de functie van Business Developement Manager, de werkzaamheden, het salaris en de verschillen met andere sales functies.

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  De werkzaamheden van Business development manager

  De werkzaamheden van een business development manager zijn zeer divers en kunnen per bedrijf en branche verschillen. Er is wel vaak verwarring tussen een commerciële business development manager en een product gerelateerde. Een product developer zal eerder technisch zijn en kijken naar de ontwikkelingen van een product, wij focussen ons op de commerciële variant.

  De naam zegt het al, een business developer is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de business. Het verschil met een reguliere sales professional is dat een business developer vaak meer strategisch bezig is.

  Vanuit een opgesteld sales plan zal een business development manager de markt verder gaan bewerken. Welke branches zijn interessant en welke bedrijven kan ik helpen met het productportfolio.

  De business developer zal op strategische wijze met zijn klanten meedenken om zowel zijn business als die van opdrachtgevers te laten groeien.

  De taken die een business developer uitvoert

  • Bedenken van de commerciële strategie.
  • Opstellen en monitoren van sales en marketingplan.
  • Bepalen van de richting, nationaal en internationaal
  • Verkoopplannen maken en de bestaande plannen bijsturen.
  • Het vertalen van de sales strategie naar concrete acties.
  • Monitoren van de ontwikkeling en uitvoering van effectieve en strategische verkoopplannen.
  • Implementatie van operationele sales
  • Verzorgen van verkoop- en marktanalyses en het monitoren van trends.
  • Het optimaliseren van bedrijfsprocessen.
  • Onderhouden en uitbouwen van relaties op strategisch niveau.
  • Deelnemen aan beurzen, congressen en besprekingen.
  • Behalen van gestelde doelen en resultaten.
  • Zorgen voor groei op korte en lange termijn.

  Het salaris van een business development manager

  Het salaris van een business development manager loopt sterk uiteen en is afhankelijk van de omvang van het bedrijf. Hiernaast worden werkervaring en opleiding meegewogen in de salarisbepaling. Het salaris wordt verder aangevuld door secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een auto, laptop en een mobiele telefoon van de zaak.

  Het vaste salaris start bij € 4.000,- en kan oplopen tot € 10.000,- per maand.

  Gemiddelde jaarsalarissen van een business developer op basis van werkervaring;
  Starter  |  vanaf € 45.000,-
  Medior  |  vanaf € 65.000-
  Senior  |  tot € 120.000,-

  De competenties

  • Ondernemerschap - het zien van kansen en het benutten van de kansen.
  • Leiderschap - De vaardigheid om leiding te geven aan een groep mensen binnen de organisatie.
  • Organisatietalent - Plannen blijven niet op de tekentafel liggen of belanden niet in een la, jij zorgt ervoor dat ze daadwerkelijk ten uitvoer worden gebracht.
  • Visie - Altijd het einddoel in zicht hebben en hierdoor niet van je plan afwijken.
  • Anticiperen - In uitvoering van plannen rekening houden met mogelijke situaties, het maken van noodplannen en uitwijkmogelijkheden.
  • Strategisch denken - Jij ziet zaken niet zoals ze zijn, juist als iets om verder te verbeteren.
  • Overtuigen - Zo zelfverzekerd en overtuigd zijn van je eigen kunnen, dat je dit kunt overbrengen op je directe omgeving.

  Naast de competenties is de persoonlijkheid ook van groot belang in een commerciële functie. Bij sales recruitment kijken wij altijd naar de persoon en of iemand past bij de onderneming, de doelen en de klanten. De persoonlijke drijfveren maken 50% van de slagingskans in een business development functie uit. Zowel de competenties als persoonlijkheid kunnen wij uitstekend meten via een sales assessment.

  De functieomschrijving opstellen

  Om misverstanden te voorkomen is het van belang om de juiste omschrijving van een business development manager op te stellen.

  Het succesvol werven van een business developer begint met het opstellen van een functieprofiel. Veel bedrijven beginnen direct met het opstellen, wij adviseren eerst goed in de organisatie rond te kijken waar deze persoon aan moet voldoen.

  In welke fase van ontwikkeling bevindt het bedrijf zich? Wat zijn de doelen die op korte en lange termijn gehaald moeten worden? Deze vragen in combinatie met de competenties en persoonlijkheid die bij het bedrijf en klanten past, is essentieel om helder te hebben voordat je kunt beginnen met het omschrijven van het functieprofiel.

  Ben je bezig met de werving en selectie van een business development manager? Dan is het handig om een goed functieprofiel op te stellen.

  Onderdelen functieprofiel

  • Welke doelen dienen behaald te worden binnen 1 tot 5 jaar;
  • Te behalen resultaten in kwantiteit en kwaliteit;
  • Welke taken heeft de business development manager;
  • Welke competenties zijn essentieel voor succes;
  • Harde criteria aan ervaring, opleiding en kennis;
  • Hoe verhoudt deze positie zich binnen de organisatie?

   

  Stappenplan nieuwe business development manager

  Een nieuwe business development manager aannemen, hoe kun je dit het beste doen? Je krijgt van ons een stappenplan dat helpt bij het vinden van de juiste persoon

  1. Stel een functieprofiel op - om je zoektocht naar de juiste business development manager succesvol te maken, stel je als eerst een functieprofiel op. In dit functieprofiel omschrijf je o.a. het doel van de functie, welke resultaten er worden verwacht en welke taken er tot de functie behoren.
  2. Schrijf de vacaturetekst - houd bij het schrijven van de advertentie o.a. rekening met het opgestelde functieprofiel. Maak een interessante functieomschrijving, noteer de opleidingsvereisten en zet de arbeidsvoorwaarden en beloning in de advertentie. Presenteer daarnaast jouw bedrijf, maak het interessant en houd het realistisch.
  3. Verspreid je vacature binnen je netwerk - vergeet je netwerk niet bij de zoektocht te betrekken. Verspreid dan ook eerst de vacature binnen je netwerk en binnen je huidige personeel. Wie weet hebben zij de geschikte kandidaat al in hun netwerk.
  4. Bepaal op welke manier je de vacature gaat publiceren - heb je via jouw netwerk geen geschikte kandidaat gevonden? Bepaal dan op welke manier je de vacature gaat publiceren. Denk hierbij aan de doelgroep en het budget wat beschikbaar is om de vacature te promoten. 
  5. Communiceer duidelijk - niet alleen binnen de vacature is het belangrijk om duidelijk te communiceren, geef ook duidelijk aan welk maximum termijn is wanneer de sollicitaties binnen moeten zijn.

  Hulp nodig bij het werven van een business developer?

  Ben je op zoek naar gespecialiseerd personeel en is het nog niet gelukt om de juiste business development manager voor jouw organisatie te selecteren? Besteed het werving- en selectieproces (deels) uit en vind de juiste sales professional voor jouw bedrijf.

  Neem contact met ons op voor meer informatie.

  Vacatures Business Development Manager

  CRS Consultants heeft als gespecialiseerd sales recruitment bureau regelmatig vacatures voor een business development manager. Kijk bij sales vacatures voor de laatste functies.

  Vragen over de functie van business development manager

  Heb jij vragen over het opstellen van een functieprofiel of ben je op zoek naar de juiste business development manager?

  Neem dan contact met ons op.

  business development manager functie

  Meer informatie over een business development manager?

  Heb je nog vragen over de functie van business development manager of wil je hulp bij het vinden van de ideale business developer? Neem dan contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Contact CRS Consultants sales recruitment