Commercieel Directeur

Voor succesvolle leiders in sales

De werkzaamheden van een commercieel directeur

Een commercieel directeur geeft leiding aan alle commerciële afdelingen binnen een bedrijf. Meestal ligt de verantwoordelijkheid op de verkoopstrategie voor het gehele bedrijf. De commercieel directeur doet onderzoek naar de markt, potentieel nieuwe markten en naar relevante verkoopcijfers. Op basis van de conclusies die hieruit voortkomen, worden nieuwe doelstellingen bepaald, nieuwe verkoopplannen gemaakt of worden bestaande plannen aangepast.

De commercieel directeur heeft zicht op de ontwikkeling van nieuwe producten en de daarbij horende verkoopinspanningen. Hij managet verkoopagenten en houdt zich bezig met het bepalen van productprijzen.

Contacten buiten het bedrijf zijn essentieel. Een belangrijk onderdeel van het werk is namelijk het opzetten en bijhouden van een netwerk, waardoor marktanalyses sneller gedaan kunnen worden en nieuwe producten sneller worden opgepikt.

Op zoek naar een nieuwe commerciële leider?

Wil je jouw bedrijf laten groeien en ben je op zoek naar een nieuwe Commercieel Directeur? Kijk dan bij de werving van een commercieel directeur voor meer informatie. 

Wil je meer weten of de functie, het salaris en de werkzaamheden. Lees dan verder. Wij delen hier alle informatie. Nog vragen? Neem dan contact op. 

De taken die een commercieel directeur uitvoert

 • Leidinggeven en motiveren van de afdelingen marketing en verkoop.
 • Opstellen en monitoren van marketing- en verkoopbudgetten.
 • Verkoopplannen maken en de bestaande plannen bijsturen.
 • Het vertalen van de marketingstrategie naar concrete acties.
 • Monitoren van de ontwikkeling en uitvoering van effectieve en strategische verkoopplannen.
 • Implementatie van operationele marketingplannen.
 • Verzorgen van verkoop- en marktanalyses en het monitoren van trends.
 • Het optimaliseren van bedrijfsprocessen.
 • Onderhouden en uitbouwen van relaties.
 • Deelnemen aan beurzen, congressen en besprekingen.

Het gemiddelde salaris van een commercieel directeur

Het salaris van een commercieel directeur loopt sterk uiteen en is afhankelijk van de omvang van het bedrijf. Hiernaast worden werkervaring en opleiding meegewogen in de salarisbepaling. Het salaris wordt verder aangevuld door secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een auto, laptop en een mobiele telefoon van de zaak.

Het vaste salaris start bij € 5.295,- en kan oplopen tot € 17.000,- per maand.

Gemiddelde jaarsalarissen van een commercieel directeur op basis van werkervaring;
Starter  |  vanaf € 63.540,-
Medior  |  vanaf € 82.400,-
Senior  |  tot € 204.000,-

Belangrijke competenties voor een commercieel directeur

 • Ondernemerschap - het zien van kansen en het benutten van de kansen.
 • Leiderschap - De vaardigheid om leiding te geven aan een groep mensen binnen de organisatie.
 • Organisatietalent - Plannen blijven niet op de tekentafel liggen of belanden niet in een la, jij zorgt ervoor dat ze daadwerkelijk ten uitvoer worden gebracht.
 • Visie - Altijd het einddoel in zicht hebben en hierdoor niet van je plan afwijken.
 • Anticiperen - In uitvoering van plannen rekening houden met mogelijke situaties, het maken van noodplannen en uitwijkmogelijkheden.
 • Strategisch denken - Jij ziet zaken niet zoals ze zijn, juist als iets om verder te verbeteren.
 • Overtuigen - Zo zelfverzekerd en overtuigd zijn van je eigen kunnen, dat je dit kunt overbrengen op je directe omgeving.

Het functieprofiel van een Commercieel Directeur opstellen

Commercieel directeur is een key-positie binnen een organisatie. Voor de werving en selectie van een commercieel directeur is het essentieel om het juiste functieprofiel helder te krijgen.

Het succesvol werven van een commercieel directeur begint met het opstellen van een functieprofiel. Veel bedrijven beginnen direct met het opstellen, wij adviseren eerst goed in de organisatie rond te kijken waar deze persoon aan moet voldoen.

In welke fase van ontwikkeling bevindt het bedrijf zich? Wat zijn de doelen die op korte en lange termijn gehaald moeten worden? Deze vragen in combinatie met de competenties en persoonlijkheid die bij het bedrijf en klanten past, is essentieel om helder te hebben voordat je kunt beginnen met het omschrijven van het functieprofiel.

Ben je bezig met de werving en selectie van een commercieel directeur? Dan is het handig om een goed functieprofiel op te stellen.

Onderdelen functieprofiel commercieel directeur

 • Welke doelen dienen behaald te worden binnen 1 tot 5 jaar;
 • Te behalen resultaten in kwantiteit en kwaliteit;
 • Welke taken heeft de commercieel directeur;
 • Welke competenties zijn essentieel voor succes;
 • Harde criteria aan ervaring, opleiding en kennis;
 • Hoe verhoudt deze positie zich binnen de organisatie?

Lees meer over het opstellen van een functieprofiel voor een commercieel directeur.

De juiste commercieel directeur werven

Een nieuwe commercieel directeur werven, hoe kun je dit het beste doen? Je krijgt van ons een stappenplan dat helpt bij het vinden van de juiste commercieel directeur.

 1. Stel een functieprofiel op - om je zoektocht naar de juiste commercieel directeur succesvol te maken, stel je als eerst een functieprofiel op. In dit functieprofiel omschrijf je o.a. het doel van de functie, welke resultaten er worden verwacht en welke taken er tot de functie behoren. Lees hier alle informatie over het opstellen van een functieprofiel.
 2. Schrijf de personeelsadvertentie - houd bij het schrijven van de advertentie o.a. rekening met het opgestelde functieprofiel. Maak een interessante functieomschrijving, noteer de opleidingsvereisten en zet de arbeidsvoorwaarden en beloning in de advertentie. Presenteer daarnaast jouw bedrijf, maak het interessant en houd het realistisch.
 3. Verspreid je vacature binnen je netwerk - vergeet je netwerk niet bij de zoektocht naar de juiste commercieel directeur. Verspreid dan ook eerst de vacature binnen je netwerk en binnen je huidige personeel. Wie weet hebben zij de geschikte kandidaat al in hun netwerk.
 4. Bepaal op welke manier je de vacature gaat publiceren - heb je via jouw netwerk geen geschikte kandidaat gevonden? Bepaal dan op welke manier je de vacature gaat publiceren. Denk hierbij aan de doelgroep en het budget wat beschikbaar is om de vacature te promoten. 
 5. Communiceer duidelijk - niet alleen binnen de vacature is het belangrijk om duidelijk te communiceren, geef ook duidelijk aan welk maximum termijn is wanneer de sollicitaties binnen moeten zijn.

Hulp nodig bij het werven van de juiste commercieel directeur?

Ben je op zoek naar gespecialiseerd personeel en is het nog niet gelukt om de juiste commercieel directeur voor jouw organisatie te selecteren? Besteed het werving- en selectieproces (deels) uit en vind de juiste sales professional voor jouw bedrijf.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Vacatures commercieel directeur

Bijgaand tref je een overzicht van onze actuele vacatures voor commercieel directeur. Aangezien een aantal opdrachten vertrouwelijk zijn, staat niet het gehele aanbod online. Ben je een sales professional en op zoek naar een passende uitdaging dan ontvangen wij graag jouw CV en wensen op werkgebied. We zullen dan contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken. 

 

Commercieel directeur
Nijmegen
Geplaatst 8 maanden geleden

Sterke persoonlijkheid met internationale fashion achtergrond Ben jij een gedreven manager die commerciële teams kan laten excelleren en omzet structureel laat groeien? Onze opdrachtgever is succesvo...

Vragen over het functieprofiel van een commercieel directeur?

Heb jij vragen over het opstellen van een functieprofiel voor een commercieel directeur of ben je op zoek naar de juiste sales professional?

Neem dan contact met ons op of lees onder meer over het functieprofiel van een commerciële professional.

Interim Sales Opdracht Eindhoven

Wat zet je in de onderdelen van het functieprofiel Commercieel Directeur?

Welke doelen moeten behaald worden?

Een goede commercieel directeur zal ambitieuze doelen moeten behalen. Een ervaren commercieel directeur zal deze doelen heel goed zelf kunnen stellen, maar je weet in welke fase het bedrijf zich nu bevindt en waar jullie naar toe willen. Wat moet er in jaar 1 minimaal behaald zijn. Wat zijn de doelen voor de langere termijn?

Voor het toekomstige succes van de onderneming, maar ook voor de werving van de juiste commercieel directeur is het van belang dat deze doelen helder zijn omschreven.

Welke doelen moeten behaald worden?

Een goede commercieel directeur zal ambitieuze doelen moeten behalen. Een ervaren commercieel directeur zal deze doelen heel goed zelf kunnen stellen, maar je weet in welke fase het bedrijf zich nu bevindt en waar jullie naar toe willen. Wat moet er in jaar 1 minimaal behaald zijn. Wat zijn de doelen voor de langere termijn?

Voor het toekomstige succes van de onderneming, maar ook voor de werving van de juiste commercieel directeur is het van belang dat deze doelen helder zijn omschreven.

Welke resultaten worden er verwacht?

Wat zijn de meetbare resultanten die behaald moeten worden? Denk hierbij niet alleen in termen van omzet. Stel duidelijke KPI's en specificeer deze op basis van kwaliteit en kwantiteit.

Commerciële mensen en helemaal functies op sales management en directieniveau moeten beoordeeld worden op de resultaten. Er zijn genoeg mooi weer managers die excuses hebben waarom resultaten niet gehaald zijn.

Jij bent op zoek naar de kandidaten die geen excuses hebben, maar via een plan resultaten weten te verwezenlijken. Via ons unieke executive search sales recruitment plan worden deze kandidaten gefilterd.

Welke taken heeft de commercieel directeur?

Dit lijkt misschien een open deur, maar commercieel directeuren bestaan er op verschillende niveau's en in alle soorten en maten.

Is de commercieel directeur alleen verantwoordelijk voor sales? Of moet er ook een marketing team aangestuurd worden. En aan wie rapporteert de binnendienst. Dient de commercieel directeur zelf klanten binnen te halen en zo ja wie zijn deze klanten.

Vooraf dit duidelijk in kaart brengen helpt je verder in het selecteren van de juiste commercieel directeur.

Competenties van een commercieel directeur

Welke competenties moet jouw nieuwe commercieel directeur hebben? Natuurlijk denk je direct aan competenties zoals people manager, helikopterview, managementvaardigheden, lead by example, netwerker, hands-on, ondernemend etc.

We kunnen nog een hele lijst van dergelijke competenties opnoemen, maar ken jij een commercieel iemand die ze niet heeft?

Veel functieprofielen bestaan uit dooddoeners op het gebied van competenties. Focus op de acht belangrijkste competenties zonder gebruik te maken van "the usuals suspects" . Zo werf je makkelijker de juiste commercieel directeur.

Harde eisen voor een Commercieel Directeur

Harde eisen zijn makkelijk traceerbaar via het CV. Ons advies is om hiermee op te passen. Je wilt natuurlijk iemand uit de branche met aantoonbare ervaring op hetzelfde gebied. Onderzoeken tonen aan dat iemand van buiten de branche veel succesvoller is. Met onze uitgebreide sales management recruitment ervaring, kunnen wij dit beamen.

Iemand uit de branche gaat hetzelfde trucje doen. Laat je verassen door de frisse blik van een andere branche. Succesvolle methoden uit andere branches kunnen tot geweldige resultaten leiden. Doe het eens anders dan de concurrent.

Positie commercieel directeur

Wat is de positie van de commercieel directeur binnen de organisatie? Wie stuurt deze persoon aan en welke afdelingen vallen onder de verantwoordelijkheid van de commercieel directeur?

Andersom aan wie rapporteert de directeur en welke beslissingen mag hij zelf nemen? Een commercieel directeur die door de DGA gebonden is, zal een ander functieprofiel opleveren dan de head of sales die als ondernemer binnen het bedrijf dient te opereren.

TIP: Denk aan de functietitel

Zoek je een commercieel directeur, houd dan ook rekening met de functietitel en verantwoordelijkheden die hierbij horen. Kandidaten verwachten namelijk dan ook bepaalde taken en vergoeding.

Toch een wat minder zware commerciële management functie? Denk dan eerder aan Sales Manager, Head of Sales of Commercieel Manager.

Inspiratie nodig? Kijk bij ons overzicht sales functies voor de juiste benaming.

Vragen over het opstellen van functieprofiel Commercieel Directeur?

Het opstellen van een functieprofiel is belangrijk voor het sales recruitment proces, maar ook om mensen voor langere tijd te binden aan de organisatie.

Heb je nog vragen? Wij horen ze graag.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact CRS Consultants sales recruitment