Commercieel Manager

Over de functie, het functieprofiel en het werven van een commercieel manager

Recruitment en info commercieel manager

CRS Consultants is kennisleider op het gebied van commercie en recruitment. Ook voor recruitment en de werving en selectie van een commercieel manager hebben wij de juiste expertise in huis.

Als ervaren consultants helpen wij B2B bedrijven met het vinden van de juiste commercieel manager. Samen bepalen wij de competenties die benodigd zijn om de functie succesvol in te vullen. Wil je eerst wat meer achtergrond info over de werkzaamheden van een commercieel manager? Op deze pagina delen wij alle info die relevant is om een functieprofiel op te stellen.

Liever persoonlijk je vragen beantwoord hebben? Neem contact op voor een afspraak wij vertellen graag meer over de mogelijkheden of het recruitment proces van een commercieel manager.

De werkzaamheden van een commercieel manager

Het uitvoeren en de ontwikkeling van het commerciële beleid van de organisatie is de zorg van de commercieel manager. De commercieel manager is zich er snel van bewust wanneer er zich nieuwe kansen voordoen en weet deze kansen snel te vertalen naar nieuwe diensten of producten.

Een focus op visieontwikkeling, groeistrategieën, marktanalyses en de ontwikkeling van nieuwe campagnes spelen een grote rol bij deze functie. Ook valt het optimaliseren van de bedrijfsprocessen onder de werkzaamheden van een commercieel manager.

Het doel om de marktpositie van de organisatie uit te breiden, wordt door de commercieel manager gerealiseerd door de commerciële afdeling op een juiste manier aan te sturen. Wanneer de commerciële afdeling goed functioneert en vooral ook goed kan functioneren, dan heeft een commercieel manager het einddoel behaald.

De taken die een commercieel manager uitvoert

  • Leidinggeven en motiveren van de verkoop- en marketingafdeling;
  • Training en ontwikkeling van medewerkers stimuleren;
  • Zorg dragen dat de ontwikkeling en uitvoering van verkoopplannen op een juiste manier gebeurd, met een duidelijke visie op de sales;
  • Het analyseren van de verkoop-, marketing-, en financiële rapportages om inzicht te krijgen hoe prestaties en groei gemaximaliseerd kunnen worden;
  • Het opstellen en beheren van de verkoop- en marketingbudgetten;
  • Het onderhouden van productieve en duurzame relaties met huidige klanten;
  • Het voeren van contractonderhandelingen met nieuwe en/of bestaande klanten;
  • Het identificeren van kansen via partnerschappen, nieuwe markten en fusies om het bedrijf verder uit te breiden.

Het gemiddelde salaris van een commercieel manager

In de commerciële sector behoren naast het basis salaris vaak ook provisies en bonussen die in het voordeel van een commercieel manager werken. Betere resultaten geeft in veel van de gevallen garantie op een hogere financiële beloning.

Los van de basissalarissen en bonusregelingen heeft deze functie over het algemeen uitstekende secundaire voorwaarden. Een auto, laptop en telefoon van de zaak is geen ongewone norm. In sommige gevallen bestaan er bijdrages aan kinderopvang en pensioenen tot de beschikking.

Het landelijk gemiddelde van deze functie ligt op € 72.468,- op jaarbasis. Afhankelijk van de behaalde resultaten kan het salaris van een commercieel manager verder oplopen.

Minder dan 3 jaar ervaring | € 61.000,-
Tussen de 3 en 10 jaar ervaring | € 72.500,-
Meer dan 10 jaar ervaring | € 116.000,-

Belangrijke competenties voor een commercieel manager

  • Resultaatgerichtheid - Acties en beslissingen richten op het daadwerkelijk realiseren van beoogde resultaten.
  • Creativiteit - Het bedenken van originele ideeën, oplossingen of methoden voor de werksituatie die zich voordoet. 
  • Innovatief - Vernieuwend denken en handelen; kansen en mogelijkheden zien voor de vernieuwing van werkwijzen, producten of diensten.
  • Initiatief ontplooien - Uit eigen beweging, zonder aansporing van buitenaf, actie ondernemen of actie in gang zetten in plaats van af te wachten.
  • Delegeren - Het gebruiken van andermans kwaliteiten zodat de taak beter en efficiënter uitgevoerd kan worden.
  • Inspireren - Je houding is erop gericht om iemand anders te overtuigen van een bepaald standpunt, dit realiseer je door middel van jouw argumenten en persoonlijk overwicht.
  • Commercieel inzicht - Het inzichtelijk hebben van de markt, hoe deze werkt en hoe je hier optimaal gebruik van kunt maken om zo de omzet van de organisatie te verhogen.
  • Plannen en organiseren - Het effectief behalen van doelen en prioriteiten. Benodigde acties, mensen, tijd of middelen inzetten om bepaalde doelen te bereiken.
  • Kritisch - Het onafhankelijk van anderen informatie analyseren en beoordelen. Door zorgvuldig na te denken kom je tot je eigen kritische, gefundeerde conclusies.

Het functieprofiel van een commercieel manager opstellen

Commercieel manager is een key-positie binnen een organisatie. Voor de werving en selectie van een commercieel manager is het essentieel om het juiste functieprofiel helder te krijgen.

Het succesvol werven van een commercieel manager begint met het opstellen van een functieprofiel. Veel bedrijven beginnen direct met het opstellen, wij adviseren eerst goed in de organisatie rond te kijken waar deze persoon aan moet voldoen.

In welke fase van ontwikkeling bevindt het bedrijf zich? Wat zijn de doelen die op korte en lange termijn gehaald moeten worden? Deze vragen in combinatie met de competenties en persoonlijkheid die bij het bedrijf en klanten past, is essentieel om helder te hebben voordat je kunt beginnen met het omschrijven van het functieprofiel.

Ben je bezig met de werving en selectie van een commercieel manager? Dan is het handig om een goed functieprofiel op te stellen.

Onderdelen functieprofiel commercieel manager

  • Welke doelen dienen behaald te worden binnen 1 tot 5 jaar;
  • Te behalen resultaten in kwantiteit en kwaliteit;
  • Welke taken heeft de commercieel directeur;
  • Welke competenties zijn essentieel voor succes;
  • Harde criteria aan ervaring, opleiding en kennis;
  • Hoe verhoudt deze positie zich binnen de organisatie?

Lees meer over het opstellen van een functieprofiel voor een commercieel manager.

De juiste commercieel manager werven

Een nieuwe commercieel manager werven, hoe kun je dit het beste doen? Je krijgt van ons een stappenplan dat helpt bij het vinden van de juiste commercieel manager.

  1. Stel een functieprofiel op - om je zoektocht naar de juiste commercieel manager succesvol te maken, stel je als eerst een functieprofiel op. In dit functieprofiel omschrijf je o.a. het doel van de functie, welke resultaten er worden verwacht en welke taken er tot de functie behoren. Lees hier alle informatie over het opstellen van een functieprofiel.
  2. Schrijf de personeelsadvertentie - houd bij het schrijven van de advertentie o.a. rekening met het opgestelde functieprofiel. Maak een interessante functieomschrijving, noteer de opleidingsvereisten en zet de arbeidsvoorwaarden en beloning in de advertentie. Presenteer daarnaast jouw bedrijf, maak het interessant en houd het realistisch.
  3. Verspreid je vacature binnen je netwerk - vergeet je netwerk niet bij de zoektocht naar de juiste commercieel manager . Verspreid dan ook eerst de vacature binnen je netwerk en binnen je huidige personeel. Wie weet hebben zij de geschikte kandidaat al in hun netwerk.
  4. Bepaal op welke manier je de vacature gaat publiceren - heb je via jouw netwerk geen geschikte kandidaat gevonden? Bepaal dan op welke manier je de vacature gaat publiceren. Denk hierbij aan de doelgroep en het budget wat beschikbaar is om de vacature te promoten. 
  5. Communiceer duidelijk - niet alleen binnen de vacature is het belangrijk om duidelijk te communiceren, geef ook duidelijk aan welk maximum termijn is wanneer de sollicitaties binnen moeten zijn.

Hulp nodig bij het werven van de juiste commercieel manager?

Ben je op zoek naar gespecialiseerd personeel en is het nog niet gelukt om de juiste commercieel manager voor jouw organisatie te selecteren? Besteed het werving- en selectieproces (deels) uit en vind de juiste sales professional voor jouw bedrijf.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Vacatures commercieel manager

Bijgaand tref je een overzicht van onze actuele vacatures voor commercieel manager. Aangezien een aantal opdrachten vertrouwelijk zijn, staat niet het gehele aanbod online. Ben je een sales professional en op zoek naar een passende uitdaging dan ontvangen wij graag jouw CV en wensen op werkgebied. We zullen dan contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken. 

No jobs found.

Vragen over het functieprofiel van een commercieel manager?

Heb jij vragen over het opstellen van een functieprofiel voor een commercieel manager of ben je op zoek naar de juiste sales professional via een op maat gemaakt recruitment plan voor een commercieel manager?

Neem dan contact met ons op of lees onder meer over het functieprofiel van een commerciële professional.

Interim Sales Opdracht Eindhoven

Wat zet je in de onderdelen van het functieprofiel commercieel manager?

Welke doelen moeten behaald worden?

Een goede commercieel manager zal ambitieuze doelen moeten behalen. Een ervaren commercieel manager zal deze doelen heel goed zelf kunnen stellen, maar je weet in welke fase het bedrijf zich nu bevindt en waar jullie naar toe willen. Wat moet er in jaar 1 minimaal behaald zijn. Wat zijn de doelen voor de langere termijn?

Voor het toekomstige succes van de onderneming, maar ook voor de werving van de juiste commercieel manager is het van belang dat deze doelen helder zijn omschreven.

Welke resultaten worden er verwacht?

Wat zijn de meetbare resultanten die behaald moeten worden? Denk hierbij niet alleen in termen van omzet. Stel duidelijke KPI's en specificeer deze op basis van kwaliteit en kwantiteit.

Commerciële mensen en helemaal functies op sales management en directieniveau moeten beoordeeld worden op de resultaten. Er zijn genoeg mooi weer managers die excuses hebben waarom resultaten niet gehaald zijn.

Jij bent op zoek naar de kandidaten die geen excuses hebben, maar via een plan resultaten weten te verwezenlijken. Via ons unieke executive search sales recruitment plan worden deze kandidaten gefilterd.

Welke taken heeft de commercieel manager?

Dit lijkt misschien een open deur, maar commercieel manager bestaan er op verschillende niveau's en in alle soorten en maten.

Is de commercieel manager alleen verantwoordelijk voor sales? Of moet er ook een marketing team aangestuurd worden. En aan wie rapporteert de binnendienst. Dient de commercieel manager zelf klanten binnen te halen en zo ja wie zijn deze klanten.

Vooraf dit duidelijk in kaart brengen helpt je verder in het selecteren van de juiste commercieel manager.

Competenties van een commercieel manager

Welke competenties moet jouw nieuwe commercieel manager hebben? Natuurlijk denk je direct aan competenties zoals people manager, helikopterview, managementvaardigheden, lead by example, netwerker, hands-on, ondernemend etc.

We kunnen nog een hele lijst van dergelijke competenties opnoemen, maar ken jij een commercieel iemand die ze niet heeft?

Veel functieprofielen bestaan uit dooddoeners op het gebied van competenties. Focus op de acht belangrijkste competenties zonder gebruik te maken van "the usuals suspects" . Zo werf je makkelijker de juiste commercieel manager.

Harde eisen voor een commercieel manager

Harde eisen zijn makkelijk traceerbaar via het CV. Ons advies is om hiermee op te passen. Je wilt natuurlijk iemand uit de branche met aantoonbare ervaring op hetzelfde gebied. Onderzoeken tonen aan dat iemand van buiten de branche veel succesvoller is. Met onze uitgebreide sales management recruitment ervaring, kunnen wij dit beamen.

Iemand uit de branche gaat hetzelfde trucje doen. Laat je verassen door de frisse blik van een andere branche. Succesvolle methoden uit andere branches kunnen tot geweldige resultaten leiden. Doe het eens anders dan de concurrent.

Positie commercieel manager

Wat is de positie van de commercieel manager binnen de organisatie? Wie stuurt deze persoon aan en welke afdelingen vallen onder de verantwoordelijkheid van de commercieel manager ?

Andersom aan wie rapporteert de manager en welke beslissingen mag hij zelf nemen? Een commercieel manager die door de DGA gebonden is, zal een ander functieprofiel opleveren dan de head of sales die als ondernemer binnen het bedrijf dient te opereren. Ben je eerder op zoek naar een commercieel directeur? Klik dan op de link voor meer informatie.

TIP: Denk aan de functietitel

Zoek je een commercieel manager , houd dan ook rekening met de functietitel en verantwoordelijkheden die hierbij horen. Kandidaten verwachten namelijk dan ook bepaalde taken en vergoeding.

Toch een wat minder zware commerciële management functie? Denk dan eerder aan Sales Manager, Marketing manager of Head of Sales.

Inspiratie nodig? Kijk bij ons overzicht sales functies voor de juiste benaming.

Vragen over het opstellen van functieprofiel of recruitment commercieel manager?

Het opstellen van een functieprofiel is belangrijk voor het sales recruitment proces, maar ook om mensen voor langere tijd te binden aan de organisatie.

Heb je nog vragen? Wij horen ze graag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact CRS Consultants sales recruitment