Referentie check wel of niet?

Een referentie vragen tijdens een sollicitatiegesprek, doe je dit wel of niet? De helft van de ondervraagde geeft aan voor een referentiecheck te zijn en de andere niet. Laten we beginnen dat het nooit verkeerd is, maar ik ben ook van mening dat het vragen om een referentie een vraag naar de bekende weg is, dan wel dat je nog niet helemaal zeker van de kandidaat bent.

Op het moment dat je een kandidaat om een referentiecheck vraagt, zal deze nooit een negatieve referentie opgeven. Daarnaast is het verstand te bepalen wat het doel is. Zomaar een referentie vragen heeft naar mijn idee geen enkel nut. Uiteraard zijn er wel redenen te bedenken die heel specifiek zijn, dan kan je denken aan:

  • Je neemt een kandidaat aan voor een specifieke business development functie. Het kan dan handig zijn om een voormalig werkgever te vragen naar de resultaten van de taken die bij deze doelen horen.
  • Karakter. Je zoekt iemand met bepaalde karaktereigenschappen. De eigenschap die dan heel belangrijk is kan je toetsten. Vraag naar de ervaringen van zijn vorige manager.

Ons advies is dus, ga nooit achter een algemene referentie aan, dit zal een vraag naar de bekende weg zijn. Kijk naar een eigenschap of ervaring die je wilt controleren en vraag hierop door. Via assessments en persoonlijkheidstesten kan je dit nog extra controleren voor meer zekerheid.

Wat vraagt u eigenlijk aan referenties van sales kandidaten?

De mensen die weten hoe een sales kandidaat te werk gaat, zijn de mensen die met deze persoon hebben samengewerkt. Het is daarom belangrijk om te kijken naar iemand zijn referenties. Vooral bij leidinggevende functies is het belangrijk dat bedrijven er vertrouwen in hebben dat deze persoon het aan kan. Managers moeten de verantwoordelijkheden die ze hebben goed kunnen dragen. Maar wat vraagt u nu eigenlijk aan een referentie? Wat is van belang?

1. Kunt u de stijl van management beschrijven?

Ieder persoon heeft weer een andere blik op management. Het is daarom goed om te weten of de manier van management aansluit bij uw bedrijf. Dit kunt u vragen aan referenties. Zij weten hoe iemand te werk gaat. Het is hierbij belangrijk om dieper te gaan dan alleen de oppervlakte. Doe dit door voorbeelden. Hoe reageert de kandidaat in een bepaalde situatie? Probeer een situatie te schetsen waar de referentie op kan reageren.

2. Coachen en ontslaan van medewerkers?

U wil een bedrijf dat effectief werkt. Dit gaat soms ten koste van medewerkers. Het is aan een sales manager om te beslissen hoe u het meest effectief kan zijn. Het kan hierbij gaan om coachen. Sommige medewerkers hebben meer coaching nodig dan anderen. Vraag aan een referentie hoe de kandidaat omging met coaching. Kan hij zorgen dat iemand persoonlijk zich verder ontwikkelt? Hoe ging de kandidaat om met slechte werknemers? En hoe vaak ging hij met iedereen om de tafel zitten? Naast coaching is het goed om te weten hoe de kandidaat omgaat met het ontslaan van medewerkers. Hoe snel doet hij dit? En hoeveel mensen zijn er ontslagen toen hij de manager was? Door hier een duidelijk beeld over te hebben weet u beter of iemand geschikt is voor uw functie.

3. Zou u weer opnieuw samenwerken?

U wil natuurlijk dat iemand hierbij volmondig ja zegt. Als iemand een top medewerker is, zal iemand in de toekomst ook weer met hem willen samenwerken. Als u een twijfelend antwoord krijgt, moet u misschien een tweede keer nadenken of deze persoon uw bedrijf beter gaat maken. Vraag naar voorbeelden waarom iemand wel of niet opnieuw met de kandidaat zou willen samenwerken. Zo kunt u zien of dit voor u ook belangrijke redenen zijn.

4. Waarom ging de kandidaat weg bij u?

Een kandidaat kan in een sollicitatiegesprek zeggen dat hij weg is gegaan bij een bedrijf omdat hij een nieuwe uitdaging zocht. Vaak zouden kandidaten hier niet over liegen, maar dit kan wel het geval zijn. Controleer dit dan ook altijd goed. Vraag aan referenties wat de reden is dat de kandidaat wegging bij het bedrijf. Misschien had hij wel helemaal geen goede band met de andere medewerkers of misschien werd hij wel gevraagd om weg te gaan. Als iemand hier al over liegt, moet u misschien even gaan denken of deze persoon wel betrouwbaar is. Als iemand in een sollicitatiegesprek al liegt, waar gaat hij dan nog meer over liegen?

Twijfel je nog tijdens het recruitment proces? Als sales recruitment bureau weten wij via referenties en unieke testen meer zekerheid te creëren voor het voor lange termijn succesvol invullen van een functie. Nog vragen? Neem contact op.

Laat een reactie achter

Jack Bakker is sales en recruitment consultant bij CRS. Hij deelt graag kennis over alles wat met sales te maken heeft. 

Sparren over commerciele groei?

Plan een vrijblijvende teams call

referentie check

Diensten

Delen met uw netwerk?

Blijf op de hoogte

Contact

Voer je naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een geldig telefoonnummer in.
Please type your message.