Interview aanname Sales Manager

Welke vragen stelt u aan een sales manager?

Sales managers zijn professionals in het verkopen van zichzelf. Natuurlijk is dit een belangrijk onderdeel, maar u wil verder graven om iemand te leren kennen. Tijdens een sollicitatiegesprek wil u door dit perfecte PR-praatje heen zien te prikken. Bij een goed sollicitatiegesprek horen dan ook goede vragen. Door middel van welke vragen weet u nu echt of een kandidaat geschikt is voor uw bedrijf?

1. Waarom wil u binnen dit bedrijf sales manager worden?

Een op het eerste gezicht logische vraag, maar ook een vraag die niet vergeten mag worden. Waarom willen mensen nu de leiding hebben over een groep? Sommige kandidaten zullen al hebben nagedacht over hoe zij hun rol als manager willen invullen en over strategische beslissingen die ze willen nemen. Een duidelijke verklaring waarom iemand de functie manager wil hebben is zeker nodig voor uw bedrijf. Als iemand alleen manager wil worden omdat hij zijn baan nu saai vindt en maar iets anders wil proberen, moet u attent zijn. Een kandidaat die een duidelijke beredenering heeft zou een stuk succesvoller zijn binnen uw bedrijf.

2. Wat vindt u wel en niet goed aan het sales proces?

Iedere sales medewerker heeft wel een mening over het sales proces. Het is de rol van de manager om dit proces bij uw bedrijf met veel nauwkeurigheid en consistentie uit te voeren. Hij moet daarom een kijk op het sales proces hebben die aansluit bij uw visie. Vraag in een gesprek ook hoe hij dit proces wil aanpakken. Heeft hij bepaalde strategieën die volgens hem goed werken? Past zijn denkgeest binnen uw bedrijfsmentaliteit?

3. Wat denkt u dat sales medewerkers het meest motiveert?

Motivatie heeft niet altijd te maken met geld. Een extra bonus kan namelijk voor sommige medewerkers ook voor extra druk zorgen, waardoor het niet altijd een voordeel is. Een goede sales manager weet dat het per persoon heel erg verschilt hoe dit zit. In een sales team team zitten mensen die allemaal op verschillende niveaus aandacht nodig hebben om succesvol te zijn. De een heeft veel meer begeleiding en bevestiging nodig, terwijl de ander het graag zelf oplost. Als iemand weet dat hij per persoon moet kijken, weet u dat hij zijn ‘leidende functie’ serieus neemt.

4. Wat moet iemand in huis hebben om een goede manager te zijn?

Het is goed om te weten wat de kandidaat zelf ziet in een goede manager. Een geschikte kandidaat zal niet zolang na hoeven te denken over dit antwoord en weten wat hij de kernkwaliteiten vindt. Het gaat als manager niet alleen om de persoonlijke doelstellingen van de kandidaat, maar om de doelstellingen van een compleet team. Een manager moet geconcentreerd zijn op het helpen van zijn team, leiding kunnen geven en andere inspireren. Ook moet hij ervoor zorgen dat alles goed verloopt. Deze verantwoordelijkheden zijn belangrijk voor een kandidaat. Is iemand teamgericht? En hoe gaat iemand om met stressvolle gebeurtenissen? Deze kwaliteiten kunnen uiteraard getest worden door middel van onze sales assessments, waar precies wordt gekeken naar de eigenschappen en de motivatie van een persoon. Dit is een betrouwbare manier om de eigenschappen en kwaliteiten te testen.

5. Een sales medewerker behaalt zijn doelstellingen niet. Hoe gaat u hier als manager mee om?

Voor veel vragen hebben sales professionals al een perfect antwoord klaarliggen. Daarom is het goed om concrete vragen te stellen waardoor u kunt zien hoe iemand in een bepaalde situatie zou reageren. U wil natuurlijk weten hoe de kandidaat omgaat met medewerkers die de afgesproken doelstellingen niet hebben gehaald. Zo is het bijvoorbeeld goed om te kijken naar de specifieke omstandigheden van deze medewerker. Hoe komt het dat het even wat minder gaat?

 6. Wie is de slimste persoon die u kent?

Dit is niet de eerste vraag die u meteen zou verwachten bij een sollicitatiegesprek. Toch kan dit veel zeggen over een kandidaat. Iedereen heeft wel bepaalde voorbeelden in zijn leven. Deze voorbeelden hebben vaak bepaalde eigenschappen en waarden waardoor de kandidaat er een voorbeeld aan neemt. Is zijn voorbeeld misschien een enorm harde werker? Door de kandidaat zijn keuze te laten onderbouwen kunt u te weten komen wat deze eigenschappen en waarden zijn en of het bij uw bedrijf past.

Goede sales manager vinden

Op zoek naar een goede sales manager? Wij helpen u graag bij dit proces met onze sales recruitment diensten. Wij zijn gespecialiseerd is het werven van de beste sales managers. Bij CRS begrijpen we dat iedere vraag naar sales recruitment weer anders is. Wij geven u informatie over onze werkwijze, maar horen ook graag wat uw wensen zijn. Als wij weten wat u belangrijk vindt in een nieuwe sales manager, dan kunnen we gericht voor u op zoek gaan. Wij maken voor u een gepersonaliseerd sales recruitment plan. Zo kunnen we de beste kandidaten werven. Met onze beproefde methoden bespaart u op de lange termijn. U weet zo namelijk zeker dat u iemand recruit die binnen het bedrijf past. Dit zorgt ervoor dat u niet later weer opnieuw iemand moet zoeken. Neem contact met op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.

Laat een reactie achter

Jack Bakker is sales en recruitment consultant bij CRS. Hij deelt graag kennis over alles wat met sales te maken heeft. 

Sparren over commerciele groei?

Plan een vrijblijvende teams call

welke vragen stel je aan een sales manager

Diensten

Delen met uw netwerk?

Blijf op de hoogte

Contact

Voer je naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een geldig telefoonnummer in.
Please type your message.