Hoe herken je een goede verkoper

Hoe herken je een goede verkoper. Dit is een vraag die wij vaak tijdens gesprekken met klanten krijgen. Ook in privé situaties vinden mensen het altijd leuk om te weten wat nu een goede verkoper of sales persoon typeert. Een eenduidig antwoord is er alleen niet. Alles hangt af van het product, branche en niveau waar de verkoper actief is. Uiteraard zijn er wel competenties die belangrijk zijn om een goede verkoper te worden. Misschien ben je wel bezig met de werving en selectie van een sales vacature of twijfel je of iemand een sales functie goed vervuld. Lees dan snel verder. Onze tips helpen je met het herkennen van een goede verkoper. Heb je vragen? Stel ze dan gerust via telefoon of contactformulier.

Wat typeert een goede verkoper

In basis moet een goede verkoper kunnen luisteren. Veel mensen denken dat als je een snelle prater bent sales kan doen. Dit is achterhaald. Succesvolle verkopers kunnen goed luisteren en schakelen met de persoon die tegenover je zit. Alleen luisteren is niet voldoende. Een goede verkoper is in staat om zich in te leven in de klant en zijn/haar behoeften en wensen te begrijpen. Dit helpt de verkoper om betere relaties met klanten op te bouwen en de verkoop te stimuleren.

Luisteren en empathisch vermogen

Je moet contact kunnen maken met diverse type mensen. Misschien ken je het DISC model met kleurtypen. Elke persoonstype heeft een andere manier van benadering nodig. Soms moet er iets meer sturing gegeven worden en bij andere personen moet je er voor zorgen dat zij denken de keuze te maken. Naast het luisteren is schakelen tussen verschillende persoonlijkheden dus van groot belang.

Eigenschappen van een sales professional

We hebben het al over het luisteren en schakelen tussen diverse persoonlijkheden gehad. Met deze eigenschappen worden er alleen nog geen deals gedaan. Je moet ook doelgericht zijn. Het willen winnen en behalen van resultaten dient een drijfveer voor commercieel succes te zijn.

Sales is vallen en opstaan

Naast het willen behalen van doelen moet je met tegenslag kunnen omgaan. Doorzettingsvermogen is daarom heel belangrijk. Een goede verkoper geeft niet snel op en is vasthoudend in zijn/haar inspanningen om de klant te overtuigen. Verkopen begint bij de nee.

Creatief, betrouwbaar en intelligent.

Dit zijn misschien niet direct de eigenschappen die je bij een goede verkoper verwacht. De aanname is vaak als je een snelle prater bent dan kan je verkopen. Het vak van verkoper is echt veranderd. Mensen zoeken eerst zelf informatie op. Je moet dus een toegevoegde waarde hebben wil je door je klant serieus genomen worden. Zeker in business to business verkoop is dit een must. Je moet je afspraken nakomen en slimmer zijn dan je klant. Je wil samen naar een oplossing werken voor de lange termijn. Hij heeft dus jouw advies nodig om zelf vooruit te komen. Kom creatief in contact met potentiële opdrachtgevers en kijk naar de behoefte van een klant. Kom met een voorstel waar hij meegeholpen is en kom je afspraken na. Als je dit doet dan beschik je over de eigenschappen van een goede verkoper.

Hoe meet je de competenties van een goede verkoper

Verkopen is een vak. Ook zijn de competenties die je als verkoper nodig hebt deze laatste jaren sterk veranderd. Wij spreken dagelijks meerdere nieuwe sales professionals en weten ook wat iemand succesvol maakt. Daar hebben we naast onze eigen technieken ook specifieke sales assessments voor. Deze meten de competenties, maar ook motivatie en capaciteiten die nodig zijn om succesvol te zijn in sales.

Samengevat.

Samenvattend: Een goede verkoper is assertief, empathisch, goed geïnformeerd over het product of de dienst, beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en is klantgericht, creatief, heeft doorzettingsvermogen en is betrouwbaar en komt afspraken na. Wil je advies bij het selecteren van de juiste verkoper. Kijk dan bij onze sales recruitment dienstverlening. Voor een duidelijke overzicht geven we je hierbij nog een lijst van kenmerken waar je op kunt letten.

Kenmerken succesvolle verkoper

Assertiviteit: Een goede verkoper is assertief en kan zelfverzekerd en doelgericht optreden om de klant te overtuigen van de waarde van het product of de dienst.

Empathie: Een goede verkoper is in staat om zich in te leven in de klant en zijn/haar behoeften en wensen te begrijpen. Dit helpt de verkoper om betere relaties met klanten op te bouwen en de verkoop te stimuleren.

Kennis van het product: Een goede verkoper heeft een grondige kennis van het product of de dienst die hij/zij verkoopt. Dit stelt de verkoper in staat om de voordelen van het product of de dienst op een effectieve manier te communiceren aan de klant.

Communicatieve vaardigheden: Een goede verkoper beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en kan op een duidelijke en overtuigende manier communiceren met de klant. En uiteraard goed luisteren.

Klantgerichtheid: Een goede verkoper is klantgericht en zet zich in om de behoeften van de klant te begrijpen en te voldoen aan hun verwachtingen. Dit kan leiden tot meer tevreden klanten en meer succesvolle verkooptransacties.

Creativiteit: Een goede verkoper is creatief en kan verschillende strategieën en technieken toepassen om de klant te overtuigen van de waarde van het product of de dienst.

Doorzettingsvermogen: Een goede verkoper geeft niet snel op en is vasthoudend in zijn/haar inspanningen om de klant te overtuigen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een succesvolle verkoop.

Betrouwbaarheid: Een goede verkoper is betrouwbaar en houdt zich aan zijn/haar afspraken. Dit vergroot het vertrouwen van de klant in de verkoper en kan bijdragen aan het opbouwen van een langdurige relatie met de klant.

Kijk of iemand aan deze eisen voldoet en je hebt een goede verkoper geselecteerd.

Laat een reactie achter

Jack Bakker is sales en recruitment consultant bij CRS. Hij deelt graag kennis over alles wat met sales te maken heeft. 

Sparren over commerciele groei?

Plan een vrijblijvende teams call

hoe herken je een goede verkoper

Diensten

Delen met uw netwerk?

Blijf op de hoogte

Contact

Voer je naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een geldig telefoonnummer in.
Please type your message.