Sales Manager aannemen

Sales Manager Aannemen, Intern of Extern werven?

Het aannemen van een sales manager is een belangrijke taak. Waar wel let je op bij het recruiten van een nieuwe sales manager, kijk je intern voor de juiste kandidaten of is het belangrijker om extern de juiste persoon te vinden. CRS Consultants heeft als sales recruitment bureau al vele opdrachtgevers begeleid naar een succesvol ingevulde sales manager vacature, waar moet je opletten bij het invullen van een dergelijke functie.

Interne of externe kandidaten

Bedrijven promoveren vaak de best presenterende verkoper tot sales manager, maar is dit wel de juiste kandidaat? Voordelen om een interne kandidaat promotie te geven is dat diegene het bedrijf en de klanten goed kent. Uiteraard begrijpen wij ook dat iemand een promotie wilt maken en dat je mensen wilt binden aan je bedrijf. Naast sales recruitment worden wij door bedrijven vaak ingezet voor advies bij interne promoties. Hiervoor zetten wij een sales assessments in en gaan vervolgens kijken of de kandidaat voldoet aan de gestelde eisen. Hierdoor krijgen we al snel een beeld of iemand de capaciteiten heeft om een sales management functie in te vullen.

Geschikte sales manager, maar wil hij/zij ook wel

Naast het recruiten van sales managers coachen wij sales professionals die een promotie hebben gemaakt. Als uit testen blijkt dat iemand de capaciteiten heeft om sales manager te worden, dan zijn er soms nog punten waar iemand op gecoacht kan worden om snel succesvol te zijn. Via sales coaching helpen wij kandidaten competenties te ontwikkelen. Door middel van een coachingstraject bouwen wij een vertrouwensband met kandidaten op, hierdoor vertellen ze ons meer dan aan hun werkgever. Wist je dat 40% van de kandidaten die wij spreken eigenlijk helemaal geen sales manager wilde worden. Ze waren onderdeel van het team, hadden hoge bonussen en houden van het verkoopvak. Nu moeten ze mensen aansturen, oud collega’s reageren anders en je bent verantwoordelijk voor de resultaten van het team in plaats van je eigen succes.

40% van de interne kandidaten wil eigenlijk geen salesmanager zijn

De mindere verkoper is misschien een betere sales manager. De gevraagde competenties van een sales manager zijn namelijk heel anders dan die van een account manager. TIP: Als je toch iemand intern wilt aannemen kijk dan ook eens naar underperformers. Misschien is het niet de beste verkoper, maar hebben ze wel een sterk analytisch vermogen en kunnen ze perfect boven het team staan.

Extern sales manager aannemen

Extern zoeken is ook niet altijd makkelijk. Welke kandidaat past bij het bedrijf en de klanten en hoe gaat het team reageren. Misschien ben je dat de beste verkopers gaan lopen omdat de mogelijkheid tot promotie aan hun voorbij is gegaan. Toch is het voor de langere termijn beter om te kijken naar kwaliteit dan randzaken. De sales manager moet immers zorgen voor groei en resultaat. Voor het aannemen van een nieuwe sales manager telt dus alleen kwaliteit. Welke persoon beschikt over de gevraagde competenties en capaciteiten. Wie is in staat het team en bedrijf te begeleiden naar succes en de gevraagde doelen. Door potentiële sales managers te testen op capaciteit en vaardigheden voorkom je een mismatch. Daarnaast zal het selecteren van de juiste persoonlijkheid te kans op langdurig succes alleen maar vergroten. Genoeg punten om mee te nemen wanneer je een nieuwe sales manager wilt aannemen of promoveren. Sparren over de mogelijkheden doen wij graag!. Of lees verder over de capaciteiten en functieprofiel van een sales manager.

 

 

 

Laat een reactie achter

Jack Bakker is sales en recruitment consultant bij CRS. Hij deelt graag kennis over alles wat met sales te maken heeft. 

Sparren over commerciele groei?

Plan een vrijblijvende teams call


sales manager aannemen

Diensten

Delen met uw netwerk?

Blijf op de hoogte

Contact

Voer je naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een geldig telefoonnummer in.
Please type your message.