Sales Manager

Over de functie, het functieprofiel en het werven van een sales manager

De werkzaamheden van een sales manager

Naast het verkopen van producten en diensten, geeft de sales manager leiding aan een team verkopers. Samen met de eigen, directe leidinggevende stelt de manager een verkoopplan op, coördineert marktonderzoeken en er wordt nauw samengewerkt met de marketing afdeling.

Het opgestelde verkoopplan bepaalt de koers van deze functie. Een sales manager heeft namelijk als doel het voldoen aan de gestelde verkoopdoelstellingen van een bedrijf.

De focus van een salesmanager dient op de winst van de onderneming te liggen, zoveel mogelijk producten of diensten verkopen is daarin key.

De taken die een sales manager uitvoert

 • Het verkopen van producten en/of diensten
 • Leidinggeven aan een team verkopers
 • Verkoopplannen opstellen
 • Marktonderzoeken coördineren
 • Targets vaststellen
 • Analyseren of deze targets behaald worden a.d.h.v. reportages
 • Klantrelaties aangaan en onderhouden
 • Ontwikkelingen en trends in de markt monitoren

Het gemiddelde salaris van een sales manager

Het startsalaris van deze functie ligt op circa € 2.500,-. Afhankelijk van de behaalde resultaten kan het salaris van een sales manager oplopen tot € 6.500,- bruto per maand.

In de commerciële sector behoren naast het basis salaris vaak ook provisies en bonussen die in het voordeel van een sales manager werken. Betere resultaten geven in veel gevallen garantie op een hogere financiële beloning.

Los van de basissalarissen en bonusregelingen heeft deze functie over het algemeen uitstekende secundaire voorwaarden. Een auto, laptop en telefoon van de zaak is geen ongewone norm. In sommige gevallen bestaan er bijdrages aan kinderopvang en pensioenen tot de beschikking.

Het gemiddelde jaarsalaris van een accountmanager, gebaseerd op ervaring:
Minder dan 3 jaar ervaring  |  € 45.000,-
Tussen de 3 en 10 jaar ervaring  |  € 75.000,-
Meer dan 10 jaar ervaring  |  € 111.000,-

Belangrijke competenties voor een sales manager

 • Communiceren - een sales manager kan zichzelf in heldere, begrijpbare taal uitdrukken en voelt goed aan wat de ander bedoelt.
 • Netwerken - goed in het opbouwen, in standhouden en benutten van zijn relatienetwerk.
 • Prestatiegericht - is pro-actief, vertoont een hoge inzet en is gemotiveerd om te presteren. Neemt geen genoegen met lage of middelmatige prestaties.
 • Commercieel - kansen binnen de markt op de juiste commerciële waarde inschatten en hierop denken en handelen. Goed in het inventariseren van klantenwensen en het inleven in de klant.
 • Presenteren - kan plannen en ideeën op een heldere wijze presenteren en effectief gebruik maken van hulpmiddelen. Heeft geen problemen met spreken in het openbaar.
 • Creativiteit - vindingrijk in het bedenken van oplossingen, nieuwe invalshoeken, maar ook bij het geven van presentaties en trainingen.
 • Stressbestendig - blijft effectief presenteren bij tegenslagen, teleurstelling of tijdsdruk. Blijft klam en reageert in het belang van de zaak.

Hoe stel je een functieprofiel van een sales manager op?

De functie van sales manager kent vele mogelijkheden tot invulling. Door het juist omschrijven van de functie zorg je ervoor dat de juiste kandidaten reageren op een vacature. Let op! Een functieomschrijving is iets anders dan een vacaturetekst. De functieomschrijving geeft de inhoud van de functie weer en kan gebruikt worden voor het opstellen van een vacature, maar is niet de vacaturetekst.

Het functieprofiel wordt ook gebruikt door HR om doelen op te stellen en tijdens functioneringsgesprekken om de taken te bespreken.

Ben je bezig met de werving en selectie van een salesmanager? Dan is het handig om een goed functieprofiel op te stellen.

Onderdelen functieprofiel sales manager

 • Wat is het doel van de functie;
 • Welke resultaten worden er verwacht;
 • Welke taken behoren tot deze functie;
 • Wat zijn de benodigde competenties;
 • Harde eisen qua opleiding en achtergrond;
 • Welke plek binnen de organisatie valt de functie.

Lees meer over het opstellen van een functieprofiel voor een sales manager.

De juiste sales manager werven

Een nieuwe sales manager werven, hoe kun je dit het beste doen? Je krijgt van ons een stappenplan dat helpt bij het vinden van de juiste sales manager.

 1. Stel een functieprofiel op - om je zoektocht naar de juiste sales manager succesvol te maken, stel je als eerst een functieprofiel op. In dit functieprofiel omschrijf je o.a. het doel van de functie, welke resultaten er worden verwacht en welke taken er tot de functie behoren. Lees hier alle informatie over het opstellen van een functieprofiel.
 2. Schrijf de personeelsadvertentie - houd bij het schrijven van de advertentie o.a. rekening met het opgestelde functieprofiel. Maak een interessante functieomschrijving, noteer de opleidingsvereisten en zet de arbeidsvoorwaarden en beloning in de advertentie. Presenteer daarnaast jouw bedrijf, maak het interessant en houd het realistisch.
 3. Verspreid je vacature binnen je netwerk - vergeet je netwerk niet bij de zoektocht naar de juiste sales manager. Verspreid dan ook eerst de vacature binnen je netwerk en binnen je huidige personeel. Wie weet hebben zij de geschikte kandidaat al in hun netwerk.
 4. Bepaal op welke manier je de vacature gaat publiceren - heb je via jouw netwerk geen geschikte kandidaat gevonden? Bepaal dan op welke manier je de vacature gaat publiceren. Denk hierbij aan de doelgroep en het budget wat beschikbaar is om de vacature te promoten. 
 5. Communiceer duidelijk - niet alleen binnen de vacature is het belangrijk om duidelijk te communiceren, geef ook duidelijk aan welk maximum termijn is wanneer de sollicitaties binnen moeten zijn.

Hulp nodig bij het werven van de juiste sales manager?

Ben je op zoek naar gespecialiseerd personeel en is het nog niet gelukt om de juiste sales manager voor jouw organisatie te selecteren? Besteed het werving- en selectieproces (deels) uit en vind de juiste sales professional voor jouw bedrijf.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Sales manager vacatures

Bijgaand tref je een overzicht van onze actuele sales manager vacatures. Aangezien een aantal opdrachten vertrouwelijk zijn, staat niet het gehele aanbod online. Ben je een sales professional en op zoek naar een passende uitdaging dan ontvangen wij graag jouw CV en wensen op werkgebied. We zullen dan contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken. 

Sales Manager
Zwijndrecht
Geplaatst 4 maanden geleden

Supervisor Sales Back Office Stevige rechterhand van de directeur / eigenaar Ben jij commercieel, resultaat gericht en weet jij het beste uit mensen en processen te halen? Danpoort te Zwijndrecht best...

Vragen over het functieprofiel van een sales manager ?

Heb jij vragen over het opstellen van een functieprofiel voor een sales manager of ben je op zoek naar de juiste sales professional?

Neem dan contact met ons op of lees onder meer over het functieprofiel van een commerciële professional.

Interim Sales Opdracht Eindhoven

Wat zet je in de onderdelen van het functieprofiel sales manager

Doel van de functie

Omschrijf hier het primaire doel van de functie. Sales managers zijn er op alle niveaus dus voor het aantrekken van de juiste mensen is het van belang dit helder te omschrijven.

Een voorbeeld kan zijn: de sales manager heeft als primair doel om de klanten van bedrijf x bekend te maken met de producten. Hierdoor zal de sales manager voor bepaald percentage bijdrage aan de omzet. Eventueel kan het doel nog SMART gemaakt worden zodat er beter gemeten kan worden.

LET OP: De term sales manager wordt steeds meer gebruikt voor een uitvoerende sales functie. Kies de juiste benaming voor het vinden van de juiste personen.

Welke resultaten worden er verwacht

In dit onderdeel wordt zeer concreet ingegaan op de resultaten die een sales manager moet behalen. Wanneer dit specifiek wordt omschreven is het voor de manager makkelijker om op te sturen, maar ook de sales manager weet precies wat er van hem verwacht wordt. Uiteindelijk zijn resultaten in sales het belangrijkste. De resultaten hangen natuurlijk van functie af, maar een voorbeeld kan zijn.

De sales manager is verantwoordelijk voor de verkoopresultaten in het gebied geheel Nederland. De sales manager zorgt ervoor dat het gestelde budget jaarlijks wordt behaald.

Hiermee houd je het algemeen per jaar. Je kan dit verder specificeren door te verwijzen naar het target van het betreffende jaar.

Welke taken behoren tot deze functie

Omschrijf in dit gedeelte de taken. Een tip: Beschrijf altijd dat dit takenpakket niet volledig is en dat andere taken opgedragen door de werkgever ook in het takenpakket van de sales manager kunnen horen.

Bij het omschrijven van specifieke taken kunnen we denken aan.

Bezoeken van klanten, maken van afspraken door middel van acquisitie, up to date houden van CRM Systeem, aantal bezoeken van klanten, rapporteren over verkoopcijfers etc.

Competenties van een sales manager

Uiteraard wil je het schaap met de 5 poten binnenhalen wanneer je aan het werven bent voor een sales manager. Wij zeggen altijd houd het wel realistisch. Ga uit van maximaal 8 competenties.

Hierbij zal voor een sales manager vaak de volgende competenties gelden: Zelfstandig, Resultaatgericht, Ondernemend, Netwerker, Luisteren, Analytische vaardigheden, Stijlflexibiliteit, Initiatief nemen, Overtuigingskracht, Onderhandelen, Mondelinge communicatie, Klantgerichtheid, Marktgerichtheid en Omgevingsbewustzijn.  Dit is geen uitputtende lijst, maar kan wel helpen bij het bepalen van de competenties.

Vraag in een sollicitatiegesprek ook altijd naar voorbeelden van deze competenties.

Harde eisen van een sales manager

Bedenk hierbij welke harde meetbare eisen er zijn. Deze vind je vaak terug op een CV. Te denken valt aan opleiding, talen, rijbewijs, ervaring, trainingen etc. Let wel op de zwaarte van een functie. Een HBO-er hoeft niet altijd beter te presteren als deze capaciteiten voor deze sales functie niet van toepassingen zijn.

Let altijd goed op je klantenkring, Branche en product dat je verkoopt. Ook zal het werven van commercieel technische mensen weer andere eisen met zich meebrengen. Richt op de juiste doelgroep, zo wordt de kans van het succesvol invullen van de vacature groter en heb je meer kans van slagen op een langer dienstverband.

Plek binnen de organisatie

Niets is zo vervelend als je niet weet aan wie je rapporteert. Maak duidelijk aan wie de sales manager verantwoording moet afleggen en wie degene is die hem aanstuurt. Zo voorkom je overlappingen in aansturen van mensen.

Stuurt de sales manager de binnendienst aan? Maak dit dan ook duidelijk, zo weet iedereen waar hij aan toe is.

Vragen over het opstellen van een functieprofiel of het werven van een sales manager?

Het opstellen van een functieprofiel is belangrijk voor het sales recruitment proces, maar ook om mensen voor langere tijd te binden aan de organisatie.

Heb je nog vragen? Wij horen ze graag.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact CRS Consultants sales recruitment