Kwaliteiten goede sales manager

Je bent op zoek naar een nieuwe sales manager, maar wat zijn de kwaliteiten van een goede sales manager? Uiteraard hangen de gewenste kwaliteiten af van welke functie ingevuld moet worden. Sales managers bestaan namelijk in verschillende soorten en maten en het recruiten en aannemen van een sales manager is een vak apart en wordt vaak via sales management recruitment gedaan. Wil je weten wat de kwaliteiten zijn lees dan verder.

Belangrijke functie binnen bedrijf

Een sales manager is een belangrijke functie binnen uw bedrijf. Hij of zij is verantwoordelijk voor uw sales team. Het is daarom belangrijk om een goede sales manager binnen uw bedrijf te hebben. Hierbij is het belangrijk om te weten welke dingen worden gedaan door goede sales managers. Wat doet een goede sales leider?

Coaching binnen het team

Een goede sales manager houdt zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van zijn team van verkopers. De beste verkoper is daarom vaak niet de beste sales manager. Een sales manager zorgt er namelijk voor dat het team presteert en gaat niet voor individuele succesen.

Coaching is erg belangrijk voor de functionering van een goed sales team. Een sales manager moet samen met de werknemers kijken op welke punten ze kunnen verbeteren. Een goede sales manager doet dit individueel en on the job tijdens fieldcoaching. Als iemand namelijk voor het gehele team gaat zeggen wat verbeterd moet worden, dan kan niet iedereen hier mee aan de slag. Terwijl de ene werknemer problemen heeft met gesprekken met klanten, is de ander hier weer heel goed in. Het is daarom belangrijk dat de sales manager per persoon kijkt waarin vooruitgang moet worden geboekt. Hierbij kijkt een goede sales manager naar kwalitatieve en kwantitatieve kpi’s.

Geen tijd voor coaching?

Elke sales manager moet tijd maken voor sales coaching. Als uw sales manager niet genoeg tijd heeft om het team optimaal te coachen, dan helpen wij van CRS u graag. Onze professionals zijn gespecialiseerd in het coachen van een sales team. Daarom weten zij ook hoe ze uw team kunnen verbeteren. Dit doen ze bijvoorbeeld door middel van field coaching, waarmee ze met een sales medewerker mee het veld in gaan. Door deze persoonlijke coaching vindt er zeker vooruitgang plaats bij uw medewerkers.

Problemen vroeg in het sales proces herkennen

Een sales manager die goed is ontwikkeld, kan problemen op tijd herkennen. Hij ziet een probleem en wil dit ook meteen oplossen. Dit zorgt ervoor dat kleine problemen niet worden opgekropt tot grote problemen die niet zomaar opgelost kunnen worden. Hij ziet niet alleen fouten bij zichzelf, maar ook bij zijn team. Loopt iemand vast, dan weet de sales manager hoe hij de persoon weer op gang kan krijgen. Elke sales manager krijgt hiermee te maken. Loopt het team net lekker op rolletjes dan ziet een verkoper weer niet goed in zijn vel. Een goede sales manager zet zijn mensen op de juiste plaats en geeft ze tool om optimaal te presteren.

Bijhouden van data

Sales managers houden zich ook bezig met data. Ze moeten data creëren en analyseren. Zo moet een sales manager bijvoorbeeld doelen zetten voor het team. Daarbij moet hij kijken of deze doelen zijn behaald en wat de getallen hierbij zijn. Verschillen de resultaten veel bij verschillende sales professionals? En waar kan dit aan liggen? Door data bij te houden, kan de sales manager geordend naar het team kijken. Zo weet hij wat verbeterd moet worden en wat goed gaat. Een data driven sales manager is in deze tijd van nieuwe sales een must. Kijk dus ook bij het invullen van een vacature naar de analytische capaciteiten van een sales manager. Meten is weten en hier kan uitstekend op gestuurd worden.

Vinden van sales talent

Grotere sales teams zijn continue in beweging, daarom is een goede sales manager altijd bezig met sales recruitment. Hij houdt zijn ogen open voor potentiële sales talenten die zijn team kunnen versterken. Dit is ook enorm fijn voor het moment waarop er echt iemand nodig is. Doordat een goede sales manager altijd bezig is met recruiten, komt hij ook met veel sales talent in contact. Het kan zijn dat er op dat moment geen functie openstaat in een bedrijf, maar dat er drie maanden later een functie openkomt. Op dit moment kan de sales manager meteen het talent contacten. De sales manager zou het talent bijvoorbeeld kunnen vinden via Linkedin, maar ook via sales meetings. Bij uitval kan er snel doorgeschakeld worden zonder verlies van omzet.

Recruiten van een sales manager

Wil je een nieuwe sales manager recruiten? Kijk dan goed naar de gewenste competenties. Bij ons complete overzicht van een sales manager hebben wij deze reeds op een rij gezet. Kom je er nog steeds niet uit en wil je met zekerheid de juiste sales manager werven? CRS is als sales recruitment bureau gespecialiseerd in het vinden en selecteren van de juiste sales managers.

Door middel van een duidelijke aanpak recruiten wij de beste kandidaten. Hierdoor krijgt u een manager in uw team die past bij bedrijf, klanten en doelstellingen Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek. Graag helpen wij u bij het vinden van een goede sales leider.

Laat een reactie achter

Jack Bakker is sales en recruitment consultant bij CRS. Hij deelt graag kennis over alles wat met sales te maken heeft. 

Sparren over commerciele groei?

Plan een vrijblijvende teams call


kwaliteiten goede sales manager

Diensten

Delen met uw netwerk?

Blijf op de hoogte

Contact

Voer je naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een geldig telefoonnummer in.
Please type your message.