Assessment voor sales functies?

Gebruik je sales assessments als selectietool bij commerciële functies? Wanneer je het 10 mensen vraagt zullen er 5 voor en 5 tegen zijn. De een gelooft er heilig in en de ander vindt het een momentopname. Voor bepaalde sales functies raden wij het aan om een assessment en persoonlijkheidstest in te zetten. Deze testen geven een inzicht in de persoon, zijn drijfveren en skills op verkoopvlak. Daarnaast biedt een capaciteiten of intelligentietest inzicht in het ontwikkelingspotentieel van een medewerker.

Wie kan hier nu op tegen zijn? Een assessment is altijd weer een spannend moment en wanneer iemand zijn school diploma’s heeft wat is dan nog het nu van een assessment? Een assessment staat nooit op zichzelf. Wanneer iemand in gesprekken en live testen uitstekend scoort op verkoopvaardigheden, maar in het sales assessment over weinig skills blijkt te beschikken dan is er ergens iets misgegaan. Een assessment moet daarom altijd een onderbouwing van het gevoel zijn, wijkt deze volledig af dan is nader onderzoek nodig.

Assessments afhankelijk van persoonlijkheid

Uit onze eigen onderzoeken blijkt dat assessments het meest ingezet worden door rationele personen die op zoek zijn naar zekerheid. De gemiddelde ondernemer die snel handelt en vindt dat die over uitstekende mensenkennis beschikt zal niet snel voor een assessment als selectietool kiezen. De gemiddelde HR Manager is op zoek naar meer zekerheid. Er zijn als zoveel verkopers voorbijgekomen met mooie praatjes die uiteindelijk niet geschikt bleken te zijn. Helaas biedt een assessment hier ook niet altijd garantie op, maar kan helpen om het juiste gevoel de bevestigen. Het werven van sales professionals blijft een vak en dit kan je ook beter in samenwerking met een sales manager doen, die als het goed is in de gesprekken al een stevige selectie maakt.

Motivatie en drive via sales testen

Uit onderzoek blijkt dat succesvolle verkopers beschikken over een intrinsieke motivatie en drive om resultaten te behalen. Dit komt alleen vaak pas tot uiting na een aantal maanden. In het begin en tijdens gesprekken weten de B-spelers vaak een overtuigende rol aan te nemen, maar als het even tegenzit komen de excuses boventafel. Een persoonlijkheidstest kan deze intrinsieke drive en motivatie boventafel halen. Van alles sales testen die wij hebben mogen uitvoeren, blijkt dat personen die hoog scoren op deze punten langer blijven werken bij werkgevers en keer op keer hun target halen. Dus ja, sales assessments zijn van nut bij het werven en vooral selecteren van commerciële professionals.

Wanneer een assessment in te zetten

Bedrijven zetten vaak sales assessments in als selectie tool. Begrijpelijk, omdat je wilt weten wie je binnenhaalt. Het nadeel van werven is dat je een persoon moet beoordelen op 2 of 3 gesprekken en daar kan een assessment en persoonlijkheidstest zeker bij helpen. Maar waarom worden deze testen niet ingezet als iemand intern kans maakt op een promotie? Hoe vaak komt het niet voor dat een topperformer een promotie krijgt, maar niet blijkt te passen in deze nieuwe functie. Vaak voelt deze persoon zich ongelukkig omdat hij niet op de juiste plaats zit. Het inzetten van assessments en persoonlijkheidstesten geeft perfect aan of iemand geschikt is om een bepaalde functie succesvol in te vullen. Dat deze persoon beschikt over de juiste capaciteiten betekent nog niet dat hij zich prettig voelt in deze functie. Veel ergernis voor beide partijen kan voorkomen worden door het inzetten van de juiste assessments als ontwikkelingsinstrument. Zo komt duidelijk naar voren waar iemands kracht ligt en welke functie prima passen. Wij matchen een functieprofiel aan een persoonlijkheidstest en assessment, dit gekoppeld aan een wereldwijde database van mensen die deze functie succesvol invullen maakt de slagingskans op het juist invullen van een functie vele malen groter.

Meer informatie over de mogelijkheden van assessments voor uw organisatie? Neem contact op of bel 040-231 94 64

Laat een reactie achter

Jack Bakker is sales en recruitment consultant bij CRS. Hij deelt graag kennis over alles wat met sales te maken heeft. 

Sparren over commerciele groei?

Plan een vrijblijvende teams call


wanneer zet je sales assesmsents in

Diensten

Delen met uw netwerk?

Blijf op de hoogte

Contact

Voer je naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een geldig telefoonnummer in.
Please type your message.