Vermijd deze fouten bij sales recruitment

U wilt uw bedrijf graag uitbreiden en wil daarom nieuwe sales mensen in dienst nemen. U wil natuurlijk medewerkers hebben die goed bij uw bedrijf passen. Hierbij is het makkelijk om fouten te maken. U heeft nog niet veel ervaring met de werving en selectie van sales kandidaten, waardoor het lastig is om de goede te vinden. Welke fouten moet u vermijden bij het recruiten?

1. Sales medewerkers recruiten van grote bedrijven

Iemand die succesvol was bij een groot bedrijf ziet er op het eerste gezicht perfect uit. Hij kan een groot bedrijf aan, dus zal ook in een mkb bedrijf zijn talent kunnen laten zien. Echter is dit vaak niet zo. Werken bij een multinational is een hele andere manier van werken dan bij een mkb bedrijf. Mensen die gewend zijn om bij een groot bedrijf te werken, zullen ook deze luxe zijn gewend. Ze zullen gewend zijn veel support te krijgen en trainingen om zichzelf te ontwikkelen. Dit kunt u ze wellicht niet altijd bieden. Een ondernemende mentaliteit is een must om te slagen bij een MKB bedrijf.

 2. Overladen met techniek

Techniek is belangrijk. Bij steeds meer bedrijven zien wij de noodzaak voor commerciële mensen met een technische achtergrond. De vraag is wel altijd hoever deze technische kennis moet gaan. Sales mensen willen doen waar ze goed in zijn, namelijk scoren en verkopen. Ja techniek is belangrijk, maar zorg voor een engineer als back-up bij echt lastige vragen. Mensen in zijn kracht zetten is het belangrijkste voor goede prestaties. Maak dus de afweging hoeveel technische kennis er nodig is om de functie succesvol in te vullen. Werving en selectie van technisch commerciële mensen vraagt per bedrijf om maatwerk. Zet de mensen daarom op de goede plek, zodat ze kunnen doen waar ze goed in zijn. Dit zorgt voor een effectiever bedrijf.

3. Iemand aannemen die niet bij u past

U wil mensen in uw bedrijf hebben die iets hebben met uw bedrijf. Ze moeten zich herkennen in de bedrijfscultuur. Natuurlijk is het belangrijk dat iemand goed is in sales, maar bij de perfecte sales kandidaat komt meer kijken. Ze moeten hun talent ook in uw bedrijf tot uitwerking kunnen laten komen. Daarbij wil u als bedrijf ook een bepaald imago behouden. Als u en uw medewerkers vriendelijkheid voorop hebben staan en een nieuwe sales medewerker altijd chagrijnig is, schaadt dit uw bedrijf. Zie ook verkoop recruiter.

4. Te lang wachten bij aanname

Kandidaten zijn schaars op dit moment. Ja u moet niet te snel iemand aannemen, maar te lang wachten kan ook funest zijn. Sales professionals zijn gewild, dagelijks worden de goede mensen benaderd voor een andere baan. Weet wie je zoekt, kijk naar de feiten. Zijn de rationele cijfers goed? Klikt het ook met de persoonlijkheid en past dit bij het bedrijf en klanten? Wacht dan niet te lang. Van twijfel en wachten is een bedrijf nog nooit gegroeid en het schaap met de 5 poten bestaat niet.

5. Zelf blijven recruiten

Hoe lang staat een vacature al open. Welke inkomsten loopt u nu al mis? Is de kandidaat niet zomaar te vinden, denk dan aan een professionele sales recruiter. Wij kennen de markt en kunnen op basis van een functieprofiel de juiste mensen voor uw vacature rechtstreeks benaderen. Wij helpen u graag bij het sales recruitment proces. Direct de juiste professional selecteren is zeer belangrijk. Als u opnieuw het recruitment proces in moet gaan, zal dit voor extra kosten zorgen. Bij CRS Consultants werven ervaren sales managers voor u de beste kandidaten, dat is sales recruitment via CRS. Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.

Extra Sales recruitment tips

De personen die werken in uw bedrijf zijn cruciaal. Uw personeel zorgt er namelijk voor dat uw bedrijf op een bepaalde manier werkt. Het vinden van het perfecte personeel begint natuurlijk met een doordacht sales recruitment plan. Een goed sales team kan er namelijk voor zorgen dat u op lange termijn kan gaan groeien. Maak het voor het echte sales talent dan ook aantrekkelijk om bij u te werken. Vermijd daarom deze extra fouten:

6. Het onderwerp ‘geld’ vermijden

Als het echte sales talent een baan bij uw bedrijf zal aannemen, willen ze van te voren natuurlijk wel weten wat ze hier gaan verdienen. Als dit aanbod niet aantrekkelijk is, zullen ze de baan ook niet aannemen. Van de andere kant zorgt het praten over een goed aanbod tijdens een sollicitatiegesprek ervoor dat talent wordt getrokken door uw bedrijf. Communiceer dit dan ook tijdig met de kandidaten. Kijk wat een kandidaat verdient bij zijn huidige werkgever en zorg voor een beter aanbod. Door te weten wat hij bij eerdere bedrijven heeft verdiend, weet u ook wat ongeveer zijn verwachtingen zijn. Zo kan de kandidaat ook kijken of dit past bij zijn verwachtingen van de toekomst.

7. Kandidaten lang laten wachten

U bent niet de enige die achter het echte sales talent aanzit. Vergeet dit dan ook niet tijdens het sollicitatieproces. Een kandidaat lang laten wachten kan er toe leiden dat hij overstapt naar een andere werkgever. De regel hierbij is om binnen 48 uur na het sollicitatiegesprek te laten weten wat er gaat gebeuren met de kandidaat. Hierbij zorgt u er niet alleen voor dat uw kandidaten tevreden blijven, maar ook dat uw reputatie goed blijft. Als dingen slecht geregeld zijn zal dit al snel in de wereld van sales worden verspreid. Verder wil het sales talent werken in een bedrijf waar dingen goed geregeld zijn. Als dit bij de sollicitatieprocedure al niet effectief is, zal hij ook eerder afhaken.

8. Een laag salaris geven

Natuurlijk wil u zo weinig mogelijk kosten maken en zo veel mogelijk winst. Hierbij moet u echter wel weten waarop u moet investeren. Sales personeel is cruciaal voor uw bedrijf en het echte talent zal niet voor een klein prijsje voor u gaan werken. Als u een laag salaris aanbiedt, lijkt het voor de kandidaat of u hem niet waardeert. Vergelijk het maar met een goede zanger: hij is niet tevreden als hij na het optreden alleen een applausje krijgt van zijn ouders en zijn oma. Hij wil een volle zaal die klapt. Daarbij kan het hierdoor lijken dat de functie die de kandidaat wil gaan vervullen voor u niet zo belangrijk is. Kandidaten gaan hierdoor afhaken. Het echte sales talent weet dat ze goed zijn en willen daarom ook worden gewaardeerd met een goed loon en goede compensaties. Als u een fatsoenlijk loon aanbiedt, heeft u ook meer kans om het echte sales talent aan u te binden. Vragen over welke salaris passend is? Onze verkoop recruiter vertelt het graag.

9. Het niet vermelden van belangrijke details

Als u ergens gaat werken, wil u niet alleen weten wat uw maandelijkse inkomsten zijn. U bent ook benieuwd naar de arbeidsvoorwaarden. Hoe zit het bijvoorbeeld met vakantiedagen? En hoe zit het met de pensioensregeling? Voor uw kandidaten is het daarom ook van belang om deze voorwaarden op een rijtje te hebben. Leg goed uit hoe het zit als iemand ziek wordt, of als iemand graag twee weken lang wil gaan reizen. Door hier soepel mee om te gaan, kunt u ook kandidaten trekken. Een functie waarin je in een enorm lange periode maar één week vrij mag pakken, is niet heel aantrekkelijk. Vertel daarnaast ook alles eerlijk over de functie. Wij maken vaak genoeg mee dat kandidaten na een tijd vermelden dat de functie niet aan hun verwachtingen voldoet. Wees eerlijk en bindt zo kandidaten voor de lange termijn.

10. Uw afzetmarkt niet vermelden

Sales talent wil vaak voor een bedrijf werken met een grote afzetmarkt. Ze zijn ambitieus en willen veel kunnen verkopen. Verkoop uw bedrijf dan ook tijdens een sollicitatiegesprek. Als u een klein bedrijf heeft, kunt u het bijvoorbeeld hebben over de mogelijke samenwerkingen die gaan plaatsvinden. Heb het hierbij ook over de winst. Verder is het voor kandidaten belangrijk hoeveel potentie er in een bedrijf zit. Ze willen winst maken en goede quotas halen. Door het te hebben over uw samenwerkingen kunt u de kandidaat verleiden om voor uw bedrijf te kiezen. Hulp nodig bij bij de werving van sales professionals? CRS Consultants is het sales recruitment bureau voor al uw vragen op het gebied van werving en selectie in sales. Neem snel contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.

Laat een reactie achter

Jack Bakker is sales en recruitment consultant bij CRS. Hij deelt graag kennis over alles wat met sales te maken heeft. 

Sparren over commerciele groei?

Plan een vrijblijvende teams call


vermijd fouten in sales recruitment

Diensten

Delen met uw netwerk?

Blijf op de hoogte

Contact

Voer je naam in.
Voer een geldig e-mailadres in.
Voer een geldig telefoonnummer in.
Please type your message.